Vineri, 23 Iunie 2017, reprezentanții CREED România au participat la conferința Provocări și oportunități ale asistenței sociale în județul Neamț organizată în cadrul campaniei naţionale iniţiate de CNASR, “Întreaga ţară se ridică în picioare pentru asistența sociala”.
Tema principală a conferinței a fost reprezentată de importanța asistenților sociali în dezvoltarea comunităților, despre problemele sistemului de asistență socială și nevoile beneficiarilor acestora.
În cadrul conferinței au fost prezentate date privind situația precară a românilor care întâmpină probleme economice grave, aflându-se în pragul sărăciei.
În Strategia Națională privind incluziunea socială și reducerea sărăciei ( 2014-2020 ) este menționat faptul că ” În prezent, unul din cinci români se confruntă cu sărăcia determinată de venitul insuficient, și o mare parte din sărăcia bazată pe venit este persistentă, trei sferturi dintre persoanele sărace aflându-se în această situație de cel puțin 3 ani. O treime din populație este afectată de deprivare materială severă, în sensul că nu își pot permite să achiziționeze articole considerate dezirabile sau chiar necesare pentru a duce un trai decent.
Încă mai există în România copii care nu au mers niciodată la școală, iar procentul tinerilor cu o educație adecvată este ridicat. Multe persoane sunt în continuare inactive sau neangajate formal, cu șanse mici de a căpăta acces corespunzător la piața muncii. Există inegalități în ceea ce privește acoperirea cu servicii medicale de bază. Există un număr semnificativ de comunități dezavantajate în care aceste probleme se cumulează, făcând aproape imposibilă întreruperea ciclului excluderii, fără ca membrii săi să fie sprijiniți și integrați prin intervenții din exterior.”
În ceea ce privește mediul rural, unul din doi copii trăiește în sărăcie; peste 74% dintre toți copii săraci trăiesc în mediul rural. Tinerii înregistrează cea de-a doua rată a sărăciei ca mărime, fiind principalul grup afectat de criza economică.
Importanța asistenților sociali în rezolvarea dificultăților pe care indivizii și întreaga comunitate le întâmpină este recunoscută la nivelul Colegiului Național al Asistenților Sociali din România care organizează acțiuni de advocacy în rândul reprezentanților primăriilor și a altor factori de decizie în vederea creșterii numărului de asistenți sociali angajați.
În cadrul conferinței, Gianina Vașnic – reprezentant și asistent social la CREED România, a prezentat detalii despre proiectul ECVET for Community Development, în cadrul căruia CREED România organizează cursul de Community Development Worker, acreditat LRN și recunoscut în Marea Britanie.
Dezvoltarea comunitară urmărește introducerea de schimbări pozitive pentru creșterea capitalului social al comunității, astfel conducând la o creștere a oportunităților de dezvoltare în rândul populației. Considerăm că implicarea și formarea unor facilitatori de dezvoltare comunitară în rezolvarea problemelor pe care comunitățile defavorizate le întâmpină, împreună cu asistenții sociali, ar conduce la o dezvoltare a comunităților.
La conferință au participat asistenți sociali, reprezentanți ai autorităților locale și a reprezentanților societății civile ce activează în domeniul dezvoltării serviciilor sociale precum și ai Colegiului Național al Asistenților Sociali, în persoana președintelui acestei organizații, domnul Doru Buzducea și a vicepreședinților Cristian Roșu și Ioan Durnescu.