Discriminarea este acţiunea prin care unele persoane sunt tratate diferit sau lipsite de anumite drepturi în mod nejustificat, pe baza unor considerente neîntemeiate.
Echipa C.R.E.E.D. a organizat o Cafenea Publică în care toți am fost bine veniți să ne expunem părerile în cadrul campaniei “NO HATE”. Sunt 16 super evenimente organizate “No hate speech de la A la Z” în 12 județe din țară. Scopul campaniei a fost ca, timp de două ore, începând cu ora 14:00, într-un singur loc, să fie adunați cât mai mulți tineri care să își împărtășească părerile și să contribuie cu idei astfel încât să găsească soluții în ceea ce privește discriminarea pe criteriu de vârstă.
Cei prezenți au fost împărțiți în 4 grupe care au dezbătut anumite aspecte cu privire la acest subiect complex. Printre subiecte s-au numărat: modul în care se produce discriminarea, descoperirea domeniilor, locaţiilor şi site-urilor în care se găsesc mesaje și exemple ale acesteia și modalitățile prin care se poate combate. Participanții au avut libertatea să participe la discuțiile oricărei alte grupe, iar în acest mod au meditat la toate problemele ridicate. Ne-am axat pe discriminarea pe criteriu de vârstă și ne-am expus ideile, iar la final, facilitatorii de la cele 4 mese au prezentat ideile discutate pe tema respectivă.
Partea interactivă și educativă nu a fost legată doar de ceea ce însemnă discriminare ci am învățat să lucram în echipă și să ne putem exprima părerea cât mai logic și concis.
Totul s-a desfășurat într-o atmosferă deschisă și plăcută, au existat multe discuții libere în care au fost împărtășite părerile fiecăruia, unele fiind chiar contradictorii. Ca urmare, participanții au fost foarte activi și şi-au suţinut punctele de vedere, lucru pe care organizatorii au fost bucuroși să-l observe.
Una dintre părerile de bine în privința campaniei este cea a Oliviei Cojocaru care afirmă:
“Mi s-a părut foarte frumoasă activitatea. Mi-a plăcut organizarea și locul în care s-a desfășurat. Inițiativa a fost una super bună. Totul s-a petrecut într-o atmosferă familiară. Am fost motivați să interacționăm și să ne prezentăm liber ideile. Chiar și puținele critici care au mai fost, au fost unele constructive care m-au ajutat.”
Se vorbește deseori despre discriminare şi formele ei, dar foarte rar despre discriminarea de vârstă. Volunarii de la C.R.E.E.D. au încercat să ne aducă la cunoştiință cauzele acestei forme de manifestare și să ne “instruiască” pentru a o preveni și pentru, de ce nu, a o combate. Un eveniment plăcut cu schimburi de păreri și de opinii, un curs educativ și interactiv cu mult interes din partea participanților.
În continuarea activității, pe data de 17 Februarie 2015, CREED România a organizat pentru voluntari și un curs pe tema “Discriminarea și egalitatea de șanse. Rolul și importanța acestora în societate”, facilitate de Ștefania Timofte, trainer CREED România. Organizația își propune să continue aceste demersuri și să contribuie pe termen lung la promovarea solidarității și toleranței, precum și la creșterea coeziunii comunității.
Proiectul ,,Managementul Voluntarilor de la A la Z” se derulează din luna aprilie 2014 până în luna martie 2015 și este finanțat prin Granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 34.942 euro. Partenerii Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca în cadrul proiectului sunt Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat și IOGT Tippetue din Norvegia.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.