Inclusive Partnership este un Parteneriat Strategic pentru Tineret, implementat în cadrul Acțiunii-cheie 2 a programului Erasmus +, care finanțează Cooperarea europeană pentru inovare și Schimbul de bune practici.
Erasmus+ le oferă lucrătorilor de tineret oportunitatea de a experimenta diversitatea culturală și de a cunoaște diferite practici ale lucrului cu tinerii din alte țări. Aceste oportunități îi ajută în dezvoltarea lor personală și profesională.
Nevoia pe care am identificat-o împreună cu ceilalți parteneri din cadrul proiectului se refera la îmbunătățirea sistemului de educație formală și nonformal pentru lucratorii de tineret care lucrează în domeniul incluziunii sociale.
Proiectul Inclusive Partneship se bazează pe un parteneriat între organizații de tineret care activează în Lituania, România și Spania – și al patrulea partener din Regatul Unit al Marii Britanii care este un furnizor de formare ce lucrează cu grupuri dezavantajate, inclusiv tineri afectați de excluderea economică și socială.
Lucrătorul de tineret mobilizează tinerii în scopul dezvoltării abilităților de viață și a comportamentelor proactive, stimulând viața asociativă și cooperarea în rândul tinerilor, facilitând participarea acestora la viața comunității.
Obiectivul general și scopul proiectului Inclusive Partnership este de a sprijini dezvoltarea și îmbunătățirea competențelor lucrătorilor de tineret în ceea ce privește activitățile incluzive pentru tinerii cu posibilități reduse, mai precis tineri din zonele rurale. Proiectul Inclusive Partnership își propune să atingă următoarele obiective specifice:
O1: Identificarea oportunităților de învățare care să îi ajute pe lucrătorii de tineret din Lituania, România, Spania și Regatul Unit al Marii Britanii să dezvolte competențe în domeniul incluziunii sociale.
O2: Identificarea modelelor de bune practici de învățare formală si nonformală pentru îmbunătățirea competențelor lucrătorilor de tineret și evaluarea acestora în vederea multiplicarii lor la nivel local, național sau european.
O3: Îmbunătățirea competențelor a 19 de lucrători de tineret din partea CREED și a partenerilor EEHYC, Capacity London si Association Building Bridges pe parcursul unui curs de formare de 8 zile.
O4: Elaborarea de recomandări privind modalității de îmbunătățire a competențelor lucrătorilor de tineret implicați în activitățile de incluziune pentru tinerii cu oportunități reduse, în special cei din mediul rural.
In cadrul acestui proiect am realizat și dezvoltat 3 rezultate intelectuale:
- Analiza comparativă a oportunităților de învățare disponibile pentru lucrătorii de tineret implicați în activități de incluziune din Lituania, Marea Britanie, România și Spania.
- Ghid cu exemple de bune practici pentru eficientizarea parcursului profesional al lucratorului de tineret în Lituania, Marea Britanie, România și Spania.
- Ghidul lucrătorului de tineret pentru elaborarea unor mai bune activități de incluziune socială.
În cadrul proiectului am organizat 5 reuniuni transnaționale care ne-au ajutat să asigurăm un management de calitate al proiectului, să stabilim cadrului de lucru, indicatorii și să menținem calitatatea muncii noastre pentru rezultatele intelectuale din cadrul proiectului.
Reuniunile transnaționale de proiect:
- Prima reuniune transnatională de proiect a avut loc în Romania în Octombrie 2015
- A 2-a reuniune transnatională de proiect a avut loc în Spania în Februarie 2016
- A 3-a reuniune transnatională de proiect a avut loc in Marea Britanie în Iunie 2016
- A 4-a reuniune transnatională de proiect a avut loc in Lituania în Decembrie 2017
- A 5-a reuniune transnatională de proiect a avut loc în Romania în luna Iulie 2017.
Finanțat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus +
Coordonator: CREED Romania
Parteneri: Capacity London, the United Kingdom; Association Building Bridges, Spania; Europos aplinkos ir sveikatos jaunimo koalicija (EEHYC), Lithuania.
Perioada: 26 luni, perioada 08-08-2015 și 07-10-2017.