Uniunea Europeană încurajează tinerii să devină lideri autentici cu ajutorul coaching-ului

Esența din coaching”, un workshop organizat în Arnhem, Olanda prin programul Erasmus+

 

IMAG1737

De la dreapta la stânga: Diana Meteș – Coach (CLI) și voluntar CREED România, Baud Vandenbemden Trainer și Coach, Anna Szlek Trainer și Coach, Mell Morath Trainer, Mariana Badea participant Asociaţia de Tineret Viitorul – Căpreni (Gorj), Maria Tavales participant Portugalia.

Totul a început din pasiune pentru coaching, deoarece eu sunt fascinată de ceea ce este posibil atunci când ne schimbăm perspectiva, când ne “turăm” motoarele potențialului nelimitat cu care am fost înzestrați și ne dăruim viselor noastre pentru a ne scrie legenda proprie. Am simțit că pentru mine coaching-ul mi se potrivește ca o mănușă, deoarece fericirea pe care o aduc în viețile celorlalți îmi dă un sentiment de utilitate, de satisfacție sufletească prin faptul că acționez și în folosul celorlați și sunt martora transformării lor autentice.

CREED este o organizație de tineret care a luat naștere din dorința unor tineri din provincie de a le oferi acces altor tineri la resursele de care au beneficiat la rândul lor prin intermediul oportunităților internaționale. Este de lăudat modul în care Asociația CREED România s-a implicat în lucrul cu tinerii prin oferte educaționale nonformale, prin programele și proiectele naționale și internaționale pe care le dezvoltă constant pentru a-i ajuta pe tineri să se maturizeze frumos, să devină competitivi în domeniile în care doresc să activeze.

Am fost desemnată de colegii mei de la CREED România și aleasă de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale să particip la cursul “Esența din coaching” ce avea să se organizeze în Arnhem, Olanda la începutul lunii mai. Am fost interesată de acest workshop, deoarece până acum nu am avut șansa să lucrez cu tinerii și îmi doresc ca pe viitor să creez programe de coaching și pentru aceștia. Cred în nevoia tinerilor de a fi sustinuți în dezvoltarea lor cu cele mai eficiente și de ultimă oră metode de dezvoltare personală, cu instrumente și strategii pentru a-și cunoaște punctele tari pentru a le putea dezvolta pe cele slabe, ca în momente cheie să facă alegeri curajoase, bazate pe valori autentice de creștere și schimbare și să facă cu ușurință față competiției din piață.

Workshop-ul a fost organizat de către Agenția Națională din Olanda Erasmus+ și Tineret în Acțiune. Cursul a fost conceput interactiv și cu foarte multe metode practice în care am fost implicată împreună cu colegii de curs atât în grupuri, cât și în parteneriate de unu la unu, pentru a exersa competențele caracteristice unui bun coach.

Obiectivul principal al workshopului „Esența din Coaching” a fost: Să îi facem pe participanți familiari cu coaching-ul ca și instrument pentru a sprijini experiența de învățare în cadrul programului Erasmus+.

M-am documentat despre țară, vreme și obiceiuri, tot ce ar putea să mă ajute să am o experiență plăcută și să fiu pregătită pentru eventuale provocări.

Mi-am stabilit câteva obiective personale pe care doream să le urmăresc și să le ating în acest workshop:

  1. Să înțeleg cum este folosit coaching-ul eficient ca instrument de suport în programele de educație non-formală Erasmus+ pentru a-i ajuta pe tineri să aibă progres în cadrul proiectelor organizate de CREED;
  2. Să îmi îmbunătățesc metodele de coaching liber prin întrebări puternice, așa încât să îi inspir pe tineri să își folosească potențialul și să aibă mai multă încredere în ei;
  3. Să învăț exerciții practice noi pentru a le include în viitor în workshop-uri pentru tineri; 

Să cunosc oameni noi care să mă ajute să înțeleg mai bine provocările pe care le au tinerii și nevoile lor reale.

În cadrul workshop-ului au participat 19 persoane din țări ca Olanda, Polonia, Irlanda, Marea Britanie, Croația, Germania, România, Slovenia, Ungaria, Franța.

Am întâlnit traineri care în viața de zi  IMAG1666 cu zi au și rolul de coach în organizațiile în care ei se implică, astfel ne-au împărtășit și din experiența lor ceea ce a adus valoare workshopului.

Baud Vandenbemden, trainerul nostru ne-a prezentat calea spre o transformare personală autentică care implică conectarea pe toate planurile: corp, minte și suflet. Exercițiile fizice, tai chi, yoga Tao, meditațiile sunt deosebit de importante pentru a te conecta cu corpul tău. Prin exerciții fizice corpul nostru, reușește să se elibereze de emoțiile negative, de stres, mintea se eliberează de gânduri și la final beneficiezi de un tonus bun și multă energie.

11264040_916419875082009_3222568219364615828_nAm fost pe rând coach și client în diferite exerciții de învățare non-formală în care am practicat rând pe rând câte puțin din unele competențe caracteristice unui coach bun: crearea unui mediu de încredere pentru client și relaționarea cu acesta, ascultare activă, neutralitate – a nu judeca clientul și ai oferi spațiul necesar să extragă lecțiile potrivite din orice provocare, calitatea de a pune întrebări deschise, observarea clientului, limbajul corporal și implicațiile acestuia, stabilirea obiectivelor și a rezultatelor.

Coaching-ul are succes pentru că îl ajută pe client să-și găsească propriile soluții, să-și stabilească obiective și să celebreze acțiunea. Rolul coach-ului este acela de a pune la dispoziție o varietate de modele, tehnici și resurse care să-l ajute pe client să identifice și să aplice propriile soluții. Acest lucru duce la un succes pe termen lung și la o dezvoltatre personală sustenabilă.

Stabilirea limitelor proprii a fost un exercițiu de conștientizare necesar în orice relație de colaborare și interacțiune. „Granițele” emoționale sunt un drept al nostru care ne ajută să ne diferențiem propriile emoții, de emoțiile celorlalți. Dacă nu avem stabilite granițe emoționale sănătoase, ajungem să fim extrem de afectați de cuvintele și acțiunile celor din jur și nu mai reușim să ne bucurăm de spațiul personal…

Am împărtășit cu colegii de workshop sentimente și experiențe care ne-au ajutat să creștem pe parcursul drumului nostru în viață și să avem o perspectivă pozitivă asupra provocărilor și a nmodului în care le-am parcurs.

Am efectuat exerciții care au avut ca scop să ne reamintească indirect importanța de a avea o viață echilibrată în toate domeniile: familie, carieră, social, financiar, intelectual/mental, spiritualitate, sănătate. S-a discutat despre strategiilor de manipulare pe care oamenii le folosesc când au de-a face cu schimbarea și cum putem fi conștienți de acestea. Am conștientizat și noi de asemenea când manipulăm și cum putem ieși din această zonă prin introspecție și observare personală. S-a discutat despre manipularea în rolul de victimă, de agresor și de erou și fiecare ce reflexe comportamentale au în viața noastră.

Eu personal sunt foarte bucuroasă pentru că am reușit să practic și să îmi îmbunătățesc real ascultarea activă, tehnica de a pune întrebări deschise, observarea și identificarea clienților atunci când joacă strategii de manipulare, doar pentru a se sustrage noului și a procesului de schimbare, ajustarea limbajului corporal, de asemenea m-a făcut conștientă să mă raportez mereu la codul de etică în coaching când întâlnesc clienți care nu cunosc rolul unui coach profesionist. Exercițiile practice au vizat și modalități de a pune întrebări deschise și puternice, aspect ce m-a ajutat fără un anumit șcenariu fix, cum să construiesc o relație de încredere și confidențialitate cu clientul meu.

Am învățat exerciții interactive prin care îi putem conștientiza pe tineri de modul în care gândesc și se raportează la schimbare și cum pot eu să îi motivez mai mult să progreseze în proiecte. Îmi doresc să-i motivez pe tineri să joace rolul de coach și să își pună întrebări puternice lor și celorlalți, să își asume obiective personale și să își monitorizeze acțiunile de progres.

Foarte multi părinți au realizat că în ce privește viitorul tinerilor nu se mai pot limita doar la asigurarea bunăstării materiale pentru ca aceștia să se maturizeze frumos.

În evoluția tinerilor cred că este nevoie de iubire, înțelegere, educație formală și non-formală, proiecte în care să se implice și să se descopere, modele autentice din care să se inspire. Este nevoie ca ei să își exerseze libertatea de a alege, să își identifice punctele lor tari și cele slabe, așa încât alegerea vocației să vină de la sine. Este o dorință mai veche a mea de a mă implica și în sprijinul tinerilor deoarece îmi amintesc ce multă nevoie am avut în anii de liceu și apoi în cei de facultate ca cineva să mă ghideze, fără să îmi spună ce decizii să iau, așa încât să mă simt puternică și independentă.

A fost o experiență frumoasă care m-a ajutat să cunosc oameni noi și frumoși care își doresc să fie utili comunității din care fac parte ceea ce este un lucru de admirat. Îmi place să spun că noi creștem frumos împreună, învățăm unii de la alții, progresăm, aducem creativitate și soluții geniale, iar munca în echipă produce succes real, motiv pentru care voi recomanda acesta experiență fiecărui prieten.

Te încurajez să fii și tu miracolul care face să se întâmple alte miracole. Dă-ți voie să fii fericit și să strălucești, astfel vei da voie celor de lângă tine să facă la fel: să strălucească!

Cu prețuire,

Diana Meteș

Coach profesionist pentru performanță

Voluntar în cadrul CREED România

www.dianametes.ro

Uniunea Europeană încurajează tinerii să devină lideri autentici cu ajutorul coaching-ului
Derulează în sus