Piatra Neamț, 13.09.2018

C.R.E.E.D (Centrul de Resurse Economice și Educație pentru Dezvoltare ) în parteneriat cu asociația Beyond Borders ( Italia ), Bonae Spei ( Portugalia ) și Tinevo Development Limited ( UK ) a organizat schimbul de tineri internațional  Volunteering for Inclusion în perioada 02-11 Septembrie 2018.

Acest schimb de tineri internațional a fost organizat în cadrul proiectului  Volunteering for Inclusion! care este implementat între 01.02.2018-31.01.2019, sprijinul financiar al Comisiei Europene prin intermediul programului Erasmus Plus, Acțiunea Cheie 1, gestionat în România de către ANPCDEFP.

Schimbul de tineri a reunit 20 de tineri și 4 lideri de grup timp de 10 zile, pe tema incluziunii sociale. Activitățile principale s-au desfășurat în județul Neamt, România, scopul principal al proiectului fiind  reprezentat de reducerea riscului excluziunii sociale în rândul tinerilor cu oportunități reduse din România, Marea Britanie, Italia și Portugalia.

            Obiectivele specifice ale proiectului sunt reprezentate de:

  1. Împuternicirea a 21 de tineri cu vârste cuprinse între 15-30 de ani din cele 4 țări participante să participe la activități de voluntariat din cadrul proiectelor care au drept grup țintă tineri vulnerabili pe parcursul celor 10 zile ale schimbului de tineri.
  2. Să îi învețe pe cei 21 de tineri participanți cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani cum să abordeze și să coopereze cu grupuri vulnerabile de persoane pe parcursul celor 10 zile de activitate ale schimbului de tineri.
  3. Să colecteze bune exemple de activități / proiecte de incluziune care pot servi drept sursă de inspirație pentru cei 21 de tineri participanți cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani.

 În timpul schimbului de tineri au fost organizate sesiuni pe teme precum incluziunea socială, voluntariatul, oportunități pentru tineri cu oportunități reduse, exemple de bune practici în materie de incluziune socială, toleranță șamd.

Participanții au avut ocazia să afle despre activitățile organizate în Piatra Neamț de către Direcția de Asistență Socială a Municipiului Piatra Neamț în vederea incluziunii sociale a persoanelor excluse social, metodele și tehnicile de incluziune socială din cadrul Liceului Tehnologic Spiru Haret precum și testimonialele a 2 persoane ce au experiență în incluziunea socială – dpdv al mamei unui tanar cu autism si profesoare ce a ajutat la incluziunea socială a unui tânăr ce utiliza droguri.

La finalul activității am evaluat impactul asupra tinerilor, aceștia dobândind cunoștințe noi pe tema voluntariatului precum și pe tema incluziunii sociale, devenind mult mai conștienți de  rolul activ al acestora în incluziunea socială.

În urma prezentării oportunităților de dezvoltare personală și profesională a crescut motivația acestora  de a participa în viitor la activități educaționale (formale / nonformale) organizate în cadrul programului Erasmus Plus – schimburi de tineret, European Solidarity Corps.

Pentru informații suplimentare, nu ezitați să ne contactați la următoarele adrese:

Persoană de contact: Simona Gherasim, Manager de proiect

Număr de telefon: +40741577975

Web: www.asociatiacreed.ro  

E-mail: simona.gherasim@creedromania.ro  

Ne puteți găsi și pe Facebook la adresa: https://www.facebook.com/CREEDromania

„Acest proiect este finanțat de către Comisia Europeană în cadrul programului Erasmus Plus. Această comunicare reflectă doar opiniile autorului, iar Comisia nu poate fi trasă la răspundere pentru orice utilizare a informațiilor conținute în acest comunicat de presă.”