Comunicat de presă finalizare Schimb de tineri ”Addicted to Success”

 

 Piatra Neamț, 06.10.2015

 

Asociația C.R.E.E.D (Centrul de Resurse Economice și Educație pentru Dezvoltare) în parteneriat cu  3 organizații: Institutul de Training și Carieră (Albania), Asociația Beyond Borders (Italia) și Asociația Building Bridges (Spania) a desfășurat în perioada 21.09.2015-30.09.2015 schimbul de tineri ”Addicted to Success”. Acest schimb de tineri este o activitate în cadrul proiectului ”Addicted to Success” ce este implementat în perioada 20.06.2015-20.06.2016, cu sprijinul Comisiei Europene prin intermediul programului Erasmus Plus, Acțiunea Cheie 1 gestionată în România de ANPCDEFP.

 Schimbul de tineri a adus împreună 20 de tineri și 4 lideri de tineret din 4 țări (Italia, Spania, România și Albania), pentru o durată de 10 zile în județul Neamț (tabăra Oglinzi și Piatra Neamț, județul Neamț, România), obiectivul principal fiind reprezentat de creșterea gradului de conștientizare a tinerilor participanți asupra importanței dobândirii de noi aptitudini/ perfecționarea celor existente în vederea îmbunătățirii perspectivelor de carieră. 

Obiectivele acestui proiect sunt:

  • Conștientizarea importanței cunoașterii a minim 2 limbi străine fluent în vederea creșterii șanselor de angajare, mobilitate și creștere la nivel personal de către cei 24 de tineri participanți.
  • Creșterea nivelului de dezvoltare personală în rândul celor 24 de tineri participanți.
  • Creșterea nivelului de atractivitate a programelor pentru tineri oferite de către cele 4 organizații participante.

Pe durata schimbului de tineri au fost organizate activități pe teme precum: „Conștientizarea sinelui”, „Cum dobândim încredere în noi?”, „MOOCs și ITC pentru dezvoltare personală!”, „Cum putem atrage tinerii să participe la cursuri de limbi străine?”, „Optimism: Stăruință în urmarea scopurilor în ciuda impedimentelor”, „Declanșarea schimbării în viața noastră! Este schimbarea bună sau nu?”,” Leadership: Inspirarea și ghidarea oamenilor la nivel individual și de grup” etc.

Aceste sesiuni au fost bazate pe metode de educație non-formală, procesul de învățare al participanților fiind unul ușor, creativ și amuzant. S-au folosit metode precum: jocul, animația, jocul de rol, dezbaterea, introspecția, prezentări, educația de la egal la egal, Open Space, Open Forum, interviuri, articole, cercetare, studiul de caz etc.

În cadrul sesiunilor, activitățile au fost diverse, și vizau pași de creștere interioară spre un succes trăit autentic, deoarece succesul personal are coordonate specifice personalității fiecăruia.

Tinerii au învățat din experiența unui coach profesionist, Diana Meteș, care a facilitat în cadrul proiectului un atelier de introspecție, de descoperire a propriilor adevăruri despre sine și despre ceilalți. Activitățile au fost alese în funcție de ceea ce înseamnă succesul autentic: cunoaștere interioară, creștere și dezvoltare personală, echilibrul în cele 7 domenii ale vieții.

Participanții au învățat despre valorile care le influențează cel mai mult viața, au conștientizat prin intermediul exercițiilor importanța fixării unor obiective realiste, a autocontrolului și a adaptabilității, au învățat ce înseamnă dezvoltare personală, reflectând la modalitățile prin care aceasta poate fi realizată pentru fiecare în parte.

 O altă temă a fost leadershipul, ce este acesta, ce presupune să fii un lider de succes, cum să iei inițiativa, cum să te adaptezi schimbărilor.  Pe de altă parte, au învățat că frica poate duce la eșec, de aceea au descoperit împreună metode de a învinge temerile, de a găsi motivații pentru a le înfrunta atunci când acestea intervin în drumul spre succes. Tinerii au efectuat exerciții de introspecție puse la dispoziție de către Life Coach Diana Meteș: puncte tari/ puncte slabe, valorile proprii, Echilibrul în cele 7 domenii ale vieții, 100 de dorinte, jurnalul personal, conștientizarea rolurilor manipulative, .

 Creativitatea și adaptabilitatea au fost alte două teme discutate, pentru a evidenția importanța acestora în dezvoltarea profesională. Importanța concentrării asupra soluțiilor și nu asupra problemelor a fost și ea discutată, la fel și importanța optimismului, a unei stări pozitive pentru a face pași spre împlinirea personală și profesională. Tinerii au învățat că pentru a avea un rezultat pozitiv, este necesar ca ei să aleagă să gândească și să acționeze constructiv, să fie orientați spre soluții și spre lecțiile pe care le au de învățat din fiecare experiență.

 Limba în care s-a comunicat pe parcursul schimbului de tineri a fost limba engleză, de aceea unul din rezultatele cele mai importante ale proiectului a fost îmbunătățirea abilităților de comunicare într-o limbă de circulație internațională. Interacționând cu tineri din alte țări, au intrat în contact și cu alte limbi europene. De asemenea, participanții au devenit deschiși față de oameni diferiți, din diverse culturi, dar cu aceeași dorință de a se dezvolta pas cu pas pentru a fi de succes. Lucrul în echipă i-a ajutat să devină mai comunicativi, mai uniți în vederea atingerii scopului propus, dar și  mai curajoși în a-și valoriza calitățile.

Pe parcursul celor 10 zile, tinerii au lucrat la o broșură pe tema dezvoltării personale, un video de promovare a limbilor străine și au creat un blog dedicat temelor discutate în cadrul schimbului de tineri.

Vă invităm să accesați https://youthexchangeromania2015.wordpress.com/.

 Pentru alte informații vă rugăm să nu ezitați să ne contactați la următoarele adrese:

Persoana de contact: Simona Gherasim, Manager de proiect

Telefon: +40741577975

Web: www.asociatiacreed.ro  / www.creedromania.wordpress.com

E-mail: creedromania@gmail.com

Ne găsiți și pe Facebook la adresa https://www.facebook.com/CREEDromania

 

“Acest proiect este finanțat cu sprijinul Comisiei Europene în cadrul programului Erasmus Plus. Aceasta comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului, iar Comisia nu poate fi responsabilă pentru orice utilizare care poate fi făcută din informațiile conținute de acestea.”

 

Comunicat de presă finalizare Schimb de tineri ”Addicted to Success”
Derulează în sus